pedersöre teater
kalabalik i knohult

Kalabaliken i Knohult

Vi befinner oss i Purmo. Gamle hemmansägaren Efraim Nylund har gått ur tiden och det ska hållas bouppteckning. Alla är spända på vem som ska få ärva storbonden, allra mest barnen, Jan och Eva. Det visar sig dock att de inte får ärva någonting, till deras stora förtret. Hela arvet går nämligen till Nylunds gamle vän Nisse på Åsen i Småland i Sverige. Allmänt tumult utbryter men advokaten lyckas lugna stämningen. Någon måste ju åka till Småland och lämna över pengarna till Nisse. Nylunds dräng Anders anmäler sig som frivillig till uppdraget. Utrustad med en portfölj med pengar reser han till Sverige.

Med hjälp av sång och musik förflyttar vi oss till Knohult i Småland och vilka stöter vi på där? Jo, Åsa-Nisse och Klabbarparen på hemväg från sin sedvanliga tjuvjakt med landsfiskalen i hälarna. Dom lyckas dock kollra bort landsfiskalen och klarar sig även denna gång och fortsätter sin färd hem till gården. Där möter vi deras hustrur, Eulalia och Kristin som inte är på sitt bästa humör! Gården är förfallen, fähusett håller på att rasa ihop, dasset ligger i spillror, korna har gått i sin och maskinparken står och rostar. Man kan förstå att gubbarna får sig en rejäl utskällning för att de varit på tjuvjakt! Under utskällningen inträder Anders från Purmo på gården och förklarar att Nisse har fått ett stort arv från Finland.Genast börjar damerna göra upp planer på allt som ska förbättras på gården! Det ska bli som nytt! Och en ny garderob ska de ha och som grädde på moset en resa till Paris! Nisse slår bakut men lovar ändå att bjuda på en glass hos handlare Sjökvist. Anders blir ensam kvar och in på gården träder den vackra ungmön Britta. De fattar tycke för varandra men situationen kompliceras av att Brittas mor, Edla, är synnerligen ogin och avogt inställd till alla men särskilt till fattiga drängar från Purmo.

Hos handlare Sjökvist festar Nisse med sällskap på äkta Jakobstadsglass. Ryktet om hans rikedom har spritt sig och hela bygden strömmar till. Nisse bjuder alla på glass och allt är frid och fröjd. Två affärsmän slår sig ned hos Nisse med sällskap. Det visar sig att de har en likadan portfölj som Nisse. I ett obevakat ögonblick byter de ut portföljerna och tackar för sig och går. När Nisse sedan ska sätta in sina pengar på banken är portföljen tom! Landsfiskalen tillkallas och en tjuvjakt man aldrig sett maken till i Knohult sätts igång! Tjuvarna tycks ha varit synliga överallt och man springer kors och tvärs genom byn för att fånga dem.

Under tiden har Anders bjudit Britta på kaffe hos handlare Sjökvist och efter några uppmuntrande ord från Sjökvist, bestämmer sig det unga paret att gå hem till Edla och försöka blidka henne. Nisse som ju inte bara sysslar med tjuvjakt utan även är en god uppfinnare, kommer till byn med sin nya tjuvfångare. Med den har han tänkt fånga de båda som tagit hans pengar men den enda han, till allmänt jubel, lyckas fånga är Sjökvist.

Anders och Britta kommer hem till Edla och försöker tala väl med honom men möts av kalla handen. Anders blir helt enkelt utkastad med hot om stryk om han kommer tillbaka! Tjuvarna, som vid det här laget börjar bli hungriga, smyger sig tillbaka till Sjökvist för att få någonting i magen. Men till all olycka blir de upptäckta och tvingas ta till flykten! Nisse kommer med tjuvfångaren och folket i Knohult jagar tjuvarna överallt!

Hur ska nu allt detta sluta??? Kommer Nisse att lyckas fånga tjuvarna? Ska det bli någon resa till Paris? Kommer Edla att ändra på sinnelaget så att Anders och Britta får varandra? Och kommer Sjökvist att få betalt för glassen? Allt detta och mycket annat kommer att avslöjas på Åliden i Purmo den 1/7 vid urpremiären av ”Kalabaliken i Knohult!”

rasmus på luffen rasmus på luffen rasmus på luffen rasmus på luffenrasmus på luffen rasmus


Fotograf: Hanna Östman

Rollista

   
Hans-Erik Ahlskog Åsa-Nisse torpare, Knohult Småland
Sanna-Kajsa Edström Eulalia Åsa-Nisses hårt prövade hustru
Tobias Nyberg / Robert Nyberg Klabbarparn Åsa-Nisses kompis
Sabina Mattjus
Kristin Klabbarparns hustru
Erik Sjöberg
Anders dräng från Purmo
Carina Viklund-Östman Edla på Näset godsägare, änka
Cajsa Östman Britta Edlas dotter
Pia Ruotsalainen Elsa piga på Näset 
Christian Sjölind Sjökvist handlare och caféinnehavare
Tom Savela Landsfiskalen i Knohult  
Jenny Grankull Lotta Knohultsbo
Erik Sjöberg Larsson Knohultsbo
Melissa Mattjus Elin Knohultsbo
Jacob Sandberg Tor tjuv
Pernilla Mattjus Mikaela tjuv

I Purmo:

   
Christian Sjölind Advokat Lindqvist Advokat
Tom Savela Jan Arvinge
Sabina Mattjus  Eva Arvinge
Pia Ruotsalainen Stina Purmobo
Carina Viklund-Östman Kerstin Purmobo

Bakom kulisserna

   
Regi och bearbetning Kristian Snellman  
Snickare Kaj With, Monika With
Dräkter Sofia Elenius, Sabina Mattjus,  Anitha Björknäs-Flink
Rekvisita Maria Ståhl, Monica Mattjus-Sandström, Jan Raak, Bo-Erik Miller och Jan Mattjus
Ljudtekniker Tage Österlund
Marknadsföring, tryckalster Benny Östman
Programblad Benny Östman, Katya Larsson  
Foto, bildbehandling Hanna Östman  
Sånginstudering Kenth Granbacka  
Orkester Kenth Granbacka, Tim Granbacka, Jenni Österlund och Simon Yliaho
Koreografi Elin Smedlund och Cajsa Östman
Ekonomifunktioner Tommy Olin  
Biljettförköp Hanna Östman  
Kaffeservering, parkering IF Standard