pedersöre teater
kalabalik i knohult

Humorkvarnen

Jag öppnar med att citera gumman som såg en giraff för första gången: Ja-a, allt hittar di på! Inte med den vildaste fantasin i Purmo, ja inte i hela Pedersöre, kunde forna tiders mjölnare tro att en höstafton i framtiden skulle här framföras ett rolighetsspektakel inför en festklädd, väldoftande och glad publik.

När idén om en humorshow i kvarnen presenterades för mig tände jag direkt. Vilken strålande idé! Det är alltid lika kittlande att få delta i skapandet av ett nytt koncept. Min entusiasm berodde inte enbart på det faktum att det är drygt tjugo år sedan jag skrev något purmoroligt senast. Det var lika mycket den rustika kvarnmiljön som triggade mig.

När man har startat en skrivprocess förvandlas man till en annan människa. Man försvinner in i sin underbara bubbla där allt är möjligt och tiden står stilla. Och man kommer inte ut förrän manuset kan konstateras klart. Andra skäl för att kika ut ur bubblan kan vara att älsklingen har fått nog och flyttat till Yttre Hebriderna eller att brandvarnaren ylar.

Att få skriva om vanligt folks drömmar, vedermödor, längtan, egenheter, ovanor och kärlek, kryddat med smärre språkförbistring och kommunikationsproblem ligger mig alltid varmt om hjärtat. Vissheten om att en erfaren ensemble av amatörskådespelare skulle förmedla anekdoterna till er, såväl i ord som ton, kändes också inspirerande.

I kväll kommer ni att serveras tillspetsade och skruvade vardagsbeteenden i form av dialoger, sketcher, monologer, dikt och sång. Responsen från er avgör ifall jag fortsätter mitt skrivande eller om jag också flyttar till Yttre Hebriderna.

Bengt Björk, manusförfattare


På scenen

 
Hans-Erik "Hassi" Ahlskog 
Cajsa Östman
Robert "Robi" Nyberg
Fia Sundkvist
Mathias Antus
Carina Viklund-Östman

Orkestern:

 
FiaZ
   

Bakom kulisserna:

 
Manus Bengt Björk
Regi Lilian Pettersson
Snickare Jonathan Ek, Mats Elenius
Dräkter Sofia Elenius, Lilian Pettersson
Marknadsföring, tryckalster Benny Östman
Programblad      Hanna Östman, Benny Östman
Logo Bengt Björk
Foto Hanna Östman
Ekonomifunktioner Tommy Olin
Biljettförköp Hanna Östman
Biljettkassa Susanne Nyberg, Sofia Elenius, Monica Mattjus-Sandström
Kaffeservering Uffes Mat & Café